Go confidently in the direction of your dreams! Live the life you've imagined.

March 28, 2023

Week 01 : THE TRANSITION

How was your 1st week....

1st week punya aktiviti
Klinik Sukan 
English All About Me and Back to School activity - in class
Pelancaran Bulan Ihya' Ramadan
Program Ihya' Ramadan

Kids are still adjusting.. Yerlah back to school and then it's fasting month... Cute sgt bila masuk kelas 

'Mdm, kami dah x larat'
'Mdm, nak pengsan'
'Mdm, tak larat nak p kelas KAFA'

Madam hanya mampu asked them to be patient.. And had a quick lesson....



Take care everyone 🌻

March 24, 2023

RAMADAN 1444H

Assalamualaikum 
Salam Ramadan buat semua... Semoga Allah permudahkan segala urusan kita sepanjang Ramadan 1444H dan diterima segala amal ibadah kita... 



Godek2 Canva.. Ingat nk buat betul2 checklist tapi otak blank.. Tak tau nk list apa... Ini jer yang terlintas... Byk lagi blh buat sebenarnyaaa.... Have faith and be consistent.. 


Solat Dhuha, one of our Ihya' Ramadan program.. Sekolah korang buat apa... Share laaa kat comment ☺️☺️☺️


Letih benorrr.... 1st day gitulaaa kan... Harap semua masih ok2.. 


Sharing some tips dari KKM.. Semoga bermanfaat 😊😊

March 18, 2023

ANOTHER ACHIEVEMENT : CANVA

 wehooo.. walaupun baru 200 tapi cek suka sebab tiba2 dapat notification tuh..

Ada few accounts dengan Canva tapi yang satu nih mmg terpaling kerap digunakan laa (perkataan terpaling tu macam dah buat beribu design aih)... 
Personally mmg suka dengan Canva sebab semua ada kat situ.. 
banyak gak features yang belum explore but i will later.. In shaa Allah.



Kawan2 yang lain pun silalah terjah Canva sebab mmg senang nak buat kerja

wallpaper desktop pun guna Canva.. apa ada hal.. template semua lawa2


March 15, 2023

March 14, 2023

KUNCI MASUK KEHADIRAN - APDM


Makluman terkini berkenaan perekodan waktu kehadiran kedalam sistem APDM..

- fuhhh sedikit kelegaan bagi guru-guru rasanya.. tidak lah terkejar2 mencari sumber kekuatan Internet untuk mengemaskini kehadiran murid dalam sistem.. Mungkin lepas nih sistem itu sendiri perlu di tambah baik








Menteri Pendidikan Malaysia - menetapkan waktu mengunci masuk rekod kehadiran murid yang lebih fleksibel kepada guru iaitu 12.00 tengah hari untuk sesi pagi dan 5.00 petang untuk sesi petang bagi mengelakkan kesesakan dalam sistem



selamat kembali ke sekolah rakan-rakan guru..
selamat kembali ke sekolah murid-murid


March 09, 2023

GULA : 30 NAMA LAIN BAGI GULA


πŸ“Waspada dengan kandungan gula yang diambil seharian. Cuba semak ada tak nama2 ini dalam kandungan produk yang dibeli. 

πŸ“Gula tambahan ini juga menyumbang kepada jumlah kalori dan rasa manis kepada sesuatu makanan/minuman.

πŸ“Pastikan anda sentiasa berwaspada dan kurangkan pengambilan gula anda hari ini.


March 07, 2023

SEMAKAN UPKK 2022


Semakan keputusan UPKK boleh dibuat seperti berikut

i. UPKK<jarak>No. MyKid/No. Kad Pengenalan Khas<jarak>No. Angka Giliran dan hantar ke 15888; atau

ii. Laman sesawang di pautan SEMAKAN UPKK dengan menggunakan No. MyKid/No. Kad Pengenalan Khas dan No. Angka Giliran.

Apa pun keputusan yang anak2 peroleh, TAHNIAH diucapkan.. Semoga menjadi pembakar semangat buat semua. 🌟🌟🌟🌟🌟

March 06, 2023

MRSM : Kemasukan Ting 1 dan Ting 4

Keputusan kemasukan MRSM tingkatan 1 Dan tingkatan 4 akan diketahui mulai 8 malam esok. 
Fuhh... Pengalaman masa anak dara dulu masih terbayang2... Masa tu Yana dapat Langkawi, Neesa dapat Kubang Pasu. Huhu, tak dapat laaa menerima jugak masa tu... 

Alhamdulillah semua dah berakhir dengan pelbagai kenangan.. Batch Xantron memang macam2 ujian, Covid yang paling teruk rasanya.. Sebab depa jadi batch pertama bertukar sesi akademik... 

So, anak-anak yang bakal masuk MRSM, kena strong naaa

Semak di laman web rasmi MARA.
Laman Rasmi MARA

March 05, 2023

PAT 2023 : a quick visit




 Assalamualaikum semua...


Last post was about Pesta Angin Timur kan.. Yang ada di Perlis dan Kedah or yang mai bercuti ke sini dah pergi ker?? Well if you feel like experiencing life after musim menuai then maybe you should try and go.. Hehe..




Personally, it was ok., cumanya anak2 ni allergic dengan debu so, masa tuk ronda2 pusing semua tempat mmg agak terhad laaa.. Tak sempat lawat semua booth yang ada sebab mmg waktu kami sampai tu dengan angin dengan debu sama naik.. so just a quick tour to see what they have then jalan2 dekat area food pastu balik..




korang p laaa tengok.


banyak aktiviti yang menarik kat situ.. but please bare in mind..
jem agak 'teruk' laaaa at that area.. so sapa yang ada motor (advisable) naik ler motor

nih pengalaman pertama kami ke PAT nih,,, wpun duduk Perlis dah lama... saja2 teringin nak rasa